Login Form

Facebook

Bisericile fortificate ale Sasilor din zona celor Sapte Scaune

 

Cucerirea Transilvaniei de catre unguri, care a avut loc în timpul regelui Stefan, a continuat pe tot parcursul secolului al 11-lea. In timpul cuceririi Transilvaniei, regalitatea maghiara si-a concentrat strategia de cucerire, simultan, pe doua metode: de integrare a comunitatilor locale in organizarea administrativa a teritoriilor ocupate si crearea de noi populatii. Aceasta a inclus colonizarea de sasi, care au preluat de la secui sarcina de a apara sudul Transilvaniei. Acesta este doar unul dintre episoadele colonizarii germane catre Est, colonizarea ca eveniment istoric complet avand loc, in linii mari, intre secolele 10 – 14.

 

Despre locul de origine al colonistilor germani din Ungaria şi Transilvania, exista mentiuni in foarte putine documente, fapt care a condus la aparitia de mituri despre identitatea fondatorilor celor Sapte Scaune. Cea mai veche dintre informatiile despre prezenta colonistilor germani in Transilvania, dateaza din anul 1103, cand este amintit un anumit Anselm de Braz, stapanul unui conac din Logne, Belgia, care a decis sa emigreze, cu fiii sai in Ungaria.

Despre locul de origine al colonistilor germani din Ungaria şi Transilvania, exista mentiuni in foarte putine documente, fapt care a condus la aparitia de mituri despre identitatea fondatorilor celor Sapte Scaune. Cea mai veche dintre informatiile despre prezenta colonistilor germani in Transilvania, dateaza din anul 1103, cand este amintit un anumit Anselm de Braz, stapanul unui conac din Logne, Belgia, care a decis sa emigreze, cu fiii sai in Ungaria.

 

BISERICILE FORTIFICATE ALE SASILOR DIN ZONA CELOR SAPTE SCAUNEBISERICILE FORTIFICATE ALE SASILOR DIN ZONA CELOR SAPTE SCAUNE

 

O alta serie de documente importante despre originea colonistilor germani sunt cele de la birourile regale privind suburbia Sibiu. Acestea se refera la organizarea administrativa si bisericeasca. Cel mai vechi document privind suburbia Sibiu, dateaza din 1191 si mentioneaza ”ecclesia Theutonicorum Ultransilvanorum”. Aceste documente au fost emise din ordinul regelui maghiar Andrei al II-lea, in 1206 si faceau mentiuni despre toate cele trei nume de colonisti germani din Transilvania: teutonici, flandrenses si sasi. In afara de Rhineland, Flandra şi Saxonia, zone de unde au venit colonistii germani mai sunt mentionate si numele imigrantilor din regiunile de nord-est ale Frantei, numiti valoni.
Ulterior, in timpul secolelor 12-14, colonistii germani au venit in zona de sud-est a Transilvaniei, stabilind aici o parte a granitei de sud-est a ceea ce se numea Sfantul Imperiu Roman de ”Natiune germana”, care se va intinde astfel din Regatul Frantei pana in Transilvania, transformand aceasta regiune intr-o enclava. Mai tarziu, a început colonizarea masiva a teritoriilor din Tara Barsei si Kokeltal, fiind astfel inclusa in secolul al cincisprezecelea in termenul de ”Universitas Saxonum” intreaga zona dintre Orastie / Broos si Drauseni / Drauseni, pana la cele doua cartiere din Brasov / Kronstadt si Bistrita / Bistrita.

 

O legatura intre un loc de pace si liniste spirituala si un loc de frica si de durere, asa cum este biserica sau fortificatia poate parea paradoxala, dar este, de asemenea, ceva complementar. Inca din zilele crestinismului timpuriu biserica a jucat un dublu rol, intai un rol de sanctuar si apoi un rol protectie.
In secolul al 14-lea, in Balcanii Centrali a aparut o noua amenintare pentru lumea crestina si in special pentru cea din Europa. Turcii, caci despre ei este vorba, au determinat o schimbare radicala a ceea ce inseamna casele lui Dumnezeu in opinia oamenilor, acestea devenind foarte importante mai ales din punct de vedere al protectiei supusilor lor. Astfel, anticipandu-se rolul protector al bisericilor impotriva pericolului pagan, acestea au fost puternic fortificate. Deci, fiecare comunitate a cautat, in functie de posibilitatile ei economice, pentru a nu fi cucerita, sa-si fortifice biserica, rezultand niste biserici fortificate impresionante, construite pentru a fi rezistente la invazia turcilor si tatarilor.

 

BISERICILE FORTIFICATE ALE SASILOR DIN ZONA CELOR SAPTE SCAUNEBISERICILE FORTIFICATE ALE SASILOR DIN ZONA CELOR SAPTE SCAUNE

 

Ca o caracteristica a bisericilor fortificate sasesti, acestea erau inconjurate de spatii de trai si pentru depozitarea proviziilor, care au fost esentiale in asedii. Trebuiau facute provizii astfel incat viata sa isi urmeze cursul normal in cazul unui asediu de lunga durata, chiar daca acest lucru se realiza la o scara mai restransa si în forme mai modeste, in functie de spatiul disponibil si circumstanţele date.

 

Bisericile fortificate din Tara Barsei (Burzenland)

 

Istoria bisericilor fortificate din zona Tarii Barsei este indisolubil legata de prezenta Cavalerilor Teutoni, care au trait aici la inceputul secolului al 13-lea. Istoricii inca nu au ajuns la un acord daca unele dintre aceste biserici fortificate au fost construite de Cavalerii Teutoni sau nu. Cele mai reprezentative biserici fortificate din zona Tarii Barsei sunt cele din Prejmer si Harman, care dintre toate bisericile fortificate din Transilvania, sunt si cele mai spectaculoase. Acestea se afla în zona Brasovului, iar rolul lor a crescut substantial pentru ca in secolele 15 şi 16 s-au aflat cel mai adesea in calea invaziilor turcesti. Dezvoltarea lor a fost posibila datorita cresterii economice pe care fiecare dintre municipalitatile din aceasta zona au inregistrat-o în secolele al cincisprezecelea si al saisprezecelea.

 

2.1. Biserica fortificata din Honigberg (Muntele Mierii) / Harman, primele mărturii scrise – 1240

 

Biserica protestantă din Harman combina elemente romane şi gotice, dar a fost proiectata în principal, in perioada romanica. Turnul clopotnita este construit in partea de vest a naosului, urmeaza corpul bazilicii, corul dreptunghiular asezate toate in semicerc, in partea de jos, iar in partea de sus este o absida poligonala. Pe partea de nord este o sacristie. Elementele romanice tarzii se pot vedea la arcade, capitele si zonele corului. Initial, corul era flancat de doua capele cisterciene menite rugaciunii si ispasirii calugarilor, dar in secolul al XV-lea capela nordica a fost transformata in sacristie. Acum se pot observa inca fresce cu Apostolii Pavel şi Iacov, Isus pe Cruce si Nasterea Domnului. Pe peretele de vest este zugravit Regatul Cerului in contrast cu Iadul, iar pe frontonul usii de acces se afla scena revarsarii Duhului Sfant.Portalul principal se afla pe fatada vestica si este realizat in stil gotic tarziu. In luneta acestuia este pictat pe un fond albastru-cobalt un simbol al sacrificiului, pelicanul care isi hraneste puii cu propriul sange. In secolul al XV-lea comunitatea a avut o tentativa de a transforma bazilica in stil gotic, insa lucrarile nu au continuat dincolo de supraetajarea turnului-clopotnita, care cu cei 32 de metri ai sai devenea cel mai inalt turn din Tara Barsei.

Biserica Fortificata HarmanBiserica Fortificata HarmanBiserica Fortificata Harman

 


 

Biserica Fortificata HarmanBiserica Fortificata Harman

 

La parter, turnul-clopotnita se prezinta ca un portic boltit in cruce cu nervuri groase cu profil tipic cistercian. Nivelul al treilea are trei nise cu metereze, ca si urmatorul, clopotele aflandu-se la nivelul al cincilea, unde biforele cioplite intr-un monolit apartin vechiului turn de secol XIII. Nivelurile superioare au fost adaugate doua secole mai tarziu si sunt construite din tuf calcaros. Pana in secolul al XVIII-lea, turnul a avut coridor de aparare. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala, fiind inalt de 12 metri si intarit cu sapte puternice turnuri de aparare, unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor. Sistemul de aparare a porţii consta intr-un bastion amplasat deasupra si in stanga, cu un pasaj boltit si o poarta culisanta. Bastionul de est conţine capela mai veche, cu tavan boltit. Pe ansamblu, construcţia a fost finalizată după 1593, an in care a fost distrusa de un incendiu care a distrus atat comuna cat si biserica. In anul 1552 voievodul Moldovei a asediat cetatea Harman fara succes. In 1421 cand turcii invadeaza Tara Barsei, cetatea este asediata si incendiata, turcii distrugand si provocand mari pagube bisericilor fortificate. O noua invazie turceasca in Tara Barsei are loc in anul 1432. Pe langa numeroasele invazii, comunitatea din Harman a suferit si de pe urma epidemiilor si catastrofelor naturale: 5 epidemii de ciuma, 4 perioade de inundatii, 2 incendii si altele asemenea.

 

 

2.2. Biserica fortificata din Tartlau / Prejmer , prima atestare scrisa: 1211

 

Se crede ca biserica protestanta din Prejmer este în filiatie directa la site-ul de constructie a manastirii cisterciene Carta / Kerz. Pe la 1211, Regele Ungariei Andrei al II-lea pomenește intr-un document adresat Teutonilor numele raului Tarlung, pe langa care va creste localitatea Prejmer. Cavalerii Teutoni, care primesc drepturi asupra acestui teritoriu sunt cei care vor ridica pana la un anumit nivel biserica din Tartlau (denumirea saseasca a localitatii). Lor li se datoreaza planul in cruce greaca, unic in Transilvania, dar avand corespondent in cateva biserici din nord-estul Germaniei. Initial, cladirea era compusa din patru brate egale dispuse in jurul unui careu centrat de un turn octogonal. Fiecare brat era compus din cate doua travee, una patrata si alta poligonala, corul bisericii fiind flancat pe ambele laturi de cate doua perechi de capele rectangulare. Cetatea, cladita in forma de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau. Un drum de straja folosea pentru aprovizionarea luptatorilor de la crenele. Pe langa gurile de foc fixate in ziduri, in cetate se afla un dispozitiv de lupta neobisnuit: vestita „Orga a mortii”.
O alta atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1240, atunci când regele Bela al IV-lea al Ungariei (1235-1270), cedeaza biserica din Prejmer cu „toate veniturile si drepturile” sale, capitulului manastirii Citeaux in Bourgogne, abatia-mama a Ordinului cistercian, pentru folosul obstesc al intregului ordin.

 

Bisericile fortificate din zona Rupea

 

Cele mai reprezentative din punct de vedere al picturii murale, sunt bisericile din Viscri si Rupea. Biserica Alba din Viscri este, probabil, cea mai cunoscuta biserica fortificata din această zona, atat din punct de vedere istoric cat si arheologic, fiind si cea mai veche.

 

BISERICILE FORTIFICATE ALE SASILOR DIN ZONA CELOR SAPTE SCAUNEBISERICILE FORTIFICATE ALE SASILOR DIN ZONA CELOR SAPTE SCAUNE

 

Cladirile vechi ale bisericilor din zona Rupea au fost reconstruite si extinse in secolul al XV-lea, imediat dupa invazia turca din 1421. In vremuri de pericol intreaga populatie a fost adapostita in interiorul fortificatiei si a aparat-o.

 

3.1. Biserica fortificata din Hamruden / Homorod prima atestare scrisa: 1400

 

Biserica Evanghelica din Homorod / Hamruden a trecut prin schimbari importante, printre care as mentiona mutarea altarului in partea de sud! Aceasta este o biserica romanica de tip sala, foarte rara ca si conceptie printre celelalte biserici sasesti. Turnul de aparare ascunde la parter corul si absida, iar arcul triumfal este inzidit. Atat turnul cat si zidul de aparare se pare ca au fost construite ulterior bisericii si odata cu ele si o pasarela care lega acelasi turn de fortificatiile cu doua drumuri de straja suprapuse care au ajutat ca aceasta fortificatie sa nu fie cucerita niciodata. Ambele drumuri de straja au fost refacute in urma incendiilor. ln corul bisericii vechi este un fragment de picturi murale foarte vechi, care reprezinta un crucifix din secolul al XIV-lea, iar restul peretilor sunt zugraviti cu fresce din secolele XIII – XV.

 

3.2.Biserica fortificata din Weisskirch / Viscri

 

Monumentul actual pastreaza altarul roman vechi, in interiorul caruia a fost gasita o capela dreptunghiulara, singura de acest gen din Transilvania. Originea acestui tip de capela se pare ca se afla in Anglia, de unde s-a raspandit in timpul secolului XII catre Franta, Germania si Austria. Initial, aceasta capela a fost folosita ca si biserica romanica, iar in jurul ei a inceput constructia bisericii mari si a fortificatiei. Zidul de fortificatie avea intre 3 și 5 niveluri, cu drum de straja, spatii de locuit, spatii de pastrare si preparare a hranei, ca si alte spații destinate a menține caracterul perpetuu al vietii. Denumirea de Weisskirch vine de la denumirea latina a localitatii care se afla aici inainte de venirea sasilor: Alba ecclesia. Inventarul bisericii include un potir din secolul al XVI-lea.

 

Bisericile fortificate din Valea Tarnavelor

 

Monumentele din Valea Tarnavelor reprezinta sectiunea cea mai importanta intre bisericile fortificate aflate in zona celor Sapte Scaune sasesti, tinand cont de faptul ca acest tinut a fost unul dintre cele mai dens populate cu coloniști sasi. Monumente reprezentative din aceasta zona sunt, in ordine cronologica, biserica fortificata din Frauendorf / Axente Sever, Copsa / Copsa Mare, Birthalm / Biertan si Saschiz / Saschiz. Cea mai impresionanta si cea mai cunoscuta dintre acestea este biserica fortificata din Birthalm / Biertan, care dupa mijlocul secolului al saisprezecea a devenit episcopie a Bisericii Evanghelice, si in aceasta calitate, s-a bucurat de o atentie sporita, care a favorizat dezvoltarea fortificatiilor si a bisericii in sine. O alta caracteristica a monumentelor din Kokeltal consta in picturile deosebite ale troitelor, multe dintre ele datand inca de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui de al XVI-lea. In legatura cu pictura interioara a bisericilor din aceasta zona, sunt de mentionat frescele din corul bisericii Malmkrog / Malancrav si Birthalm / Biertan, in principal, dar si a celorlalte biserici sasesti, in general.

 

4.1. Biserica fortificata din Pasunile / Alma Vii, prima marturie scrisa: 1289

 

Biserica fortificata de tip sala a fost construita la inceputul secolului XIV, fortificatia fiind adaugata abia doua secole mai tarziu. Astfel, corul a fost suprainaltat cu doua etaje de aparare, care au devenit accesibile cu ajutorul unei scari mobile. Biserica este amplasata pe un deal care o face, din punct de vedere strategic, usor de aparat, mai ales in partile de sud si vest, unde sunt pante abrupte. Zidul are la baza o grosime de 1,5 metri. In secolul 19 a fost inlocuita bolta gotica din naos cu o bolta in stil baroc. Tot in acelasi secol, a fost construita orga bisericii, in capatul de vest al salii, fiind ridicata, cu aceeasi ocazie si o anexa in care sunt adapostite foalele orgii.

 

4.2.Biserica fortificata din Trappold / Apold, prima atestare scrisa: 1309

 

Biserica evanghelica din Apold are aspectul arhaic al unei mici biserici, cu trei nave, separate prin doua perechi de piloni octogonali. Turnul de la intrare are o intrare cu arcada in stil gotic. Prin ele se poate urca pana la drumul de straja aflat in zidul fortificatiei care inconjoara biserica. In altar, este pictata scena Rastignirii, iar deasupra acestuia este amplasata in mod destul de ciudat, orga bisericii. Sunt de remarcat si galeriile pictate din lemn. Pictura este foarte bine conservata si foarte frumoasa. Bolta corului este pentagonala si se sprijina pe niste arcade impresionante. Corul Tabernacolului este in stil gotic, construit probabil la sfarsitul secolului XV si inceputul secolului XVI. Probabil ca odata cu constructia fortificatiei a fost suprainaltat si Turnul clopotnitei, ocazie cu care ferestrele au fost ingustate si au fost adaugate creneluri.

 

BISERICILE FORTIFICATE ALE SASILOR DIN ZONA CELOR SAPTE SCAUNE

 

Initial, zidul fortificatiei avea patru niveluri si cinci metri grosime. Astazi nu mai are aceeasi amploare fiind doar o reminiscenta a ceea ce a fost candva. La inceput erau incluse in fortificatie si 28 de contraforturi de piatra. La o privire mai atenta, se pare ca a mai existat si un al doilea zid de fortificatie, probabil daramat in decursul timpului de catre navalitori. In interiorul fortificatiei existau incinte amenajate pentru locuit, preparea hranei si altele, la fel ca si la celelalte biserici fortificate sasesti. Pe partea de vest a ansamblului, se ridica un turn masiv, iar pe partea de nord este o sacristie.

 

4.3.Biserica fortificata din Hetzeldorf / Atel, prima atestare scrisa: 1283

 

Biserica din Atel, monument gotic, are patru arcade zigomatice, turn-clopotnita, transept, cor si sacristie care dateaza din secolul al XIV-lea. Din cladirea originala au ramas naosul cu bolta sa, turnul si zidurile exterioare ale cladirii. In jurul anului 1420 peste cor au fost ridicate doua etaje de aparare, care erau prevazute cu ferestre. Tot cam atunci a fost construit un zid oval in jurul bisericii, cu turnuri. Ulterior, spre sfarsitul secolului 15, zidul a fost transformat in fortificatie. In 1605, aceasta biserica a suferit distrugeri provocate de trupele secuiesti, iar in 1658, atat satul cat si biserica au fost devastate de un mare incendiu.

 

4.4. Biserica fortificata din Frauendorf / Axente Sever, prima atestare scrisa: 1305

 

Biserica este o biserica hala in stil gotic si are o caracteristica speciala constand in intercalarea unui turn intre sala si corul poligonal. Pictura interioara este absolut superba, frescele avand culori inca vii si proaspete. Arhitectura neobisnuita a monumentului permite o prezumtie ca aici a existat anterior un turn de temnita, care a fost inaltat in partea de sud a unei capele romanice, ambele cladiri apartinand probabil la o resedinta regala, si ca biserica a fost construita mai tarziu pe elementele din jur. In secolul al XV-lea a fost ridicata fortificatia cu metereze si contraforti, incluzand in zid si camarile de provizii, camerele de locuit, drumul de straja si alte facilitati.

 

4.5. Biserica fortificata din Baassen / Bazna, prima marturie scrisa: 1271

 

Astazi Biserica Luterana, fosta Sf. Nicolae, sfantul patron hirotonit, are aspectul unei cladiri impunatoare, specifice perioadei goticului tarziu din Transilvania primei jumatati a secolului al XVI-lea. Aspectul masiv este accentuat de treptele pe care trebuie sa le urci pana la turnul care pare imens privit de la baza scarilor. ”Montarea” cladirilor in jurul bisericii este neregulata. Turnul de poarta se afla în partea de sud a fortificației si are patru etaje. Acesta este, de asemenea, un turn clopotnita prevazut cu o camera de locuit si cu un cos pentru sistemul de incalzire. In secolul al XV-lea, in cadrul lucrarilor de fortificare, pe partea de nord-est se ridica un alt turn, iar pe partea de nord a zidului de aparare ridicat cu aceeași ocazie, fortificatia a fost intarita cu un bastion. Ca si la celelalte biserici fortificate, aici a existat un drum de straja. Odata trecuti prin turnul poarta, se intra direct in cetate. In biserica, altarul, amvonul si orga sunt foarte bine intretinute. Frescele sunt foarte frumoase, iar la altar am vazut ceva ciudat: lipseste absida, iar corul se termina in peretele dinspre rasarit. Cred ca este una dintre cele mai frumoase biserici fortificate pe care le-am vazut, probabil si pentru ca imi pare a fi printre cele mai bine intretinute.

 

4.6. Biserica fortificata din Birthalm / Biertan, prima atestare scrisa: 1283

 

Biserica fortificata din Biertan aminteste de castelele mari din perioada Evului Mediu, fiind si astazi inconjurata de ziduri de piatra si mortar, care sunt la randu-le inconjurate de un val de pamant. Stilul arhitectonic apartine goticului tarziu dar se pot recunoaste si elemente rensacentiste. Datorita somptuozitatii sale această biserica a fost timp de aproape trei secole sediul Episcopiei Evanghelice. Tot aici exista mai multe obiecte unicat de o mare valoare.

 

As vrea sa enumar stranele, usa sacristiei cu sistemul de blocare si altarul (originale toate din secolul XVI). Ca si la celelalte biserici fortificate sasesti, locul de constructie a fost ales pe un deal. Biserica este de tip hala, cu trei nave, dispuse intr-un triunghi. Pictura dateaza din secolul XVI. Continuare in articolul special despre Biserica fortificata din Biertan… Tot în acelasi secol a fost realizat zidul de aparare, care includea nu mai putin de 8 turnuri. Forma acestuia, spre deosebire de zidurile celelalte (care aveau forma de inel sau cerc), are forma de spirala dar include trei randuri de ziduri interioare inelare. Foarte interesante sunt caile de acces, dintre care vreau sa o mentionez pe cea cu scara acoperita, care mi-a amintit de scara acoperita din Sighisoara. Această scara-tunel facea legatura intre cazarma si turnul cu clopot. Si aici existau drumuri de straja cu ferestre de tragere. Se mai pot vedea inca dependintele folosit pe vremuri pentru depozitarea hranei in timpul asediilor, camerele destinate locuirii si traiului zilnic. In aceeasi zona a fost descoperita o asezare dacica, dar si o piesa de tezaur numita Donarium.

 

4.7. Biserica fortificata din Copsa / Copsa Mare, prima atestare scrisa: 1283

 

Biserica a fost construita în secolul al XIV-lea, in stil Gotic, cu trei abside pe ruinele unei bazilici mai vechi. Accesul se facea prin turnul clopotnita care se află in partea de vest a ansamblului. Peretii navei centrale au fost inaltati si prevazuti cu metereze. Zidul de aparare avea drum de straja, cu balustrada de lemn si a fost construit la inceputul secolului XVI din piatra de cariera, pe urmele unei mai vechi cetati de pamant. De-a lungul zidului au fost construite camarute de locuit si alte facilitati necesare traiului zilnic, care ulterior au fost dezafectate. Aceasta biserica pare ca este de fapt o replica la o scara mai mica a Bisericii Fortificate din Biertan. Se mai pare ca la ridicarea ei au participat unii constructori ai bisericii din Biertan si ca a fost ridicata la patru ani dupa aceasta.

 

4.8. Biserica fortificata din Malmkrog / Malancrav, prima atestare scrisa: 1305

 

Biserica a fost construita în secolul XIV ca o bazilica gotica cu un turn pe latura de vest si a fost inchinata Sf. Maria. Pe partea de nord a corului este sacristia si un turn cu scari. Este de remarcat pictura murala a acestei biserici, o adevarata comoara datand din 1350. Sculpturile de pe pereti sunt si ele foarte vechi, datand din 1405. Altarul pictat este realizat in stil gotic, avand forma unui triptic si dateaza din 1495, infatisand Fecioara cu Pruncul, in plan central, inconjurati de ingeri si de femei tinere. Mai sunt imortalizati si Sfantul Gheorghe, Arhanghelul Mihail si Sfanta Clara, toti inchinandu-se Fecioarei. Fortificatiile din jurul bisericii au fost construite in secolul XV iar din incinta care inconjura odinioara biserica nu s-a mai pastrat decat o centura simpla de zid si primele niveluri ale turnului de poarta, desi au existat si aici turnuri de aparare, zid de aparare cu mai multe niveluri si drum de straja.

 

4.9. Biserica fortificata din Mediasch / Medias, prima atestare scrisa: 1268

 

Un important monument al orasului, Biserica fortificata protestanta cu hramul Sfanta Margareta a fost construita la inceputul secolului al XV-lea pe locul unei bazilici vechi in stil romanic, din care s-au pastrat, in partea de nord, unele portiuni din nava si cateva fresce. Biserica are trei nave, o lungime de 56m si o latime de 20 m. In interior exista un vechi vas de bronz datand din secolul XIV care este folosit si in prezent la ritualul de botez, precum si un altar triptic datand aproximativ din 1474-1479, pictat pe lemn aurit. La sfarsitul secolului XV autoritatile au decis sa inalte turnul bisericii si sa il faca foarte inalt, mai inalt chiar decat cel al bisericii Sf. Stefan din Viena. Se pare ca dorinta lor L-a maniat pe Dumnezeu care, drept pedeapsa ar fi inclinat turnul. Astazi, acesta are 68 m inaltime si o inclinatie de la verticala de 2.28 m, fiind clasificat printre primele zece turnuri inclinate ale lumii si amintind prin silueta sa de Turnul din Pisa.

379191_428682710489274_203981238_n392431_428682683822610_152862561_n523020_428682653822613_1173146618_n


525887_428682637155948_1678754491_n539944_428682390489306_739508499_n576806_428682367155975_593403177_n

576832_428682493822629_1727478932_n576942_428682533822625_1508258415_n

Turnul Trompetilor, caci asa se numeste turnul bisericii din Medias, a primit aceasta denumire deoarece un trambitas anunta mereu, din turn, pericolele ce amenintau cetatea. In acest turn a fost retinut Vlad Tepeş in anul 1476, din cauza unui conflict avut cu regele Ungariei, Matei Corvin. In anul 1880, la ultimul nivel al turnului a fost instalat actualul ceas, primul fiind montat în sec. al XVIII-lea, iar in anul 1984, la nivelul ceasului a fost amplasata o statueta de lemn cu brat mobil, realizata de Kurtfritz Handel, copia fidela a uneia care a fost amplasata pentru prima data intr-o nisa din coltul de sud-est al turnului in sec. al XVIII-lea, cunoscuta sub numele de Petre din Turn (Thurm Pitz). Turnul are o inaltime de 68,5 m si este unul dintre cele mai inalte turnuri din tara.
In urma marii invazii turcesti din anul 1438, care a afectat profund si orasul Medias, fortificatia de aparare din jurul bisericii, a fost întarita cu un zid dublu precum si cu mai multe turnuri de aparare. Acest complex de fortificatii s-a pastrat pana in zilele noastre. In anul 1550 Mediasul este ridicat la rangul de oras si in consecinta turnul bisericii se inalta cu trei etaje. In 1551 pe turnul principal a fost construit in fiecare colt cate un turnulet, ca semn ca Mediasul avea dreptul sa pronunte si sa execute condamnarea la moarte (jus gladii).

 

4.10.Biserica fortificata din Maassen / Mosna, prima atestare scrisa: 1283

 

La sfarsitul secolului XIV aici a inceput constructia unei bazilici in stil gotic, cu trei abside, inchinata Sf. Maria. Bazilica a fost construita, la fel ca multe altele, pe urmele unei bazilici mai vechi, din care a mai ramas doar portalul de vest, care este in prezent blocat. In 1485 s-a incheiat construcţia, lucrarile fiind finalizate de o echipa de constructori sub indrumarea maistrului pietrar (mason) Andreas Lapicida din Sibiu. Turnul clopotnita are opt etaje si are crapaturi datorate zgomotelor produce de clopote, despre care se spune ca sunt printre cele mai mari din Transilvania. Pietre de la stalpii care delimitau navele au fost folosite pentru ridicarea primei perechi de coloane. Corul impunator prezinta o absida poligonala in trei laturi si este acoperit de o bolta cilindrica cu penetratii. Nervurile de teracota ale boltii corului si absidei se incheie in doua chei de bolta ce figureaza un licorn si Maria cu Pruncul, ultima piesa fiind datata in 1525. Monogramele si initialele de pe cheile de bolta din nava centrala nu au fost inca descifrate. Pe peretele nordic al corului este intrarea catre sacristie. Ancadramentul de piatra al usii, datat 1501 si realizat de acelasi Andreas Lapicida, este unul dintre exemplele perfecte de sculptura gotica tarzie din Transilvania. La fel de remarcabil este si tabernacolul cu o inaltime de 11,05 metri care se afla langa usa sacristiei.

230318_185153018203217_992594_n231113_185153118203207_5327806_n225323_185153274869858_5577084_n


225748_185153168203202_3100190_n227173_185153074869878_6021179_n228343_185153231536529_8372044_n

228523_185153151536537_6962500_n230053_185153334869852_3586261_n

Initialele mesterului pietrar pot fi descifrate pe strana tripartita din piatra, datand din 1500 si terminata cu trei arce in acolada, de pe peretele sudic al corului. Amvonul este si el o realizare a mesterului Andreas. Peste sacristia boltita s-a construit o capela boltita la randul ei, la care se poate ajunge pe scara spiralata adapostita in turnuletul alipit la exterior corului si sacristiei. Tot pe aici se facea accesul catre nivelul fortificat al corului si catre podul bisericii. Navele sunt despartite de patru perechi de coloane, dintre care cele trei de la vest sunt construite diin caramida si decorate diferit pentru a nu izola grupul de coloane estic realizate din piatra refolosita de la vechea bazilica.

In 1520 se acorda comunei fonduri pentru fortificare. Acum este inaltat corul cu un nivel suplimentar, mai lat si cu guri de turnare intre contraforti. De asemenea sunt prezente si metereze de forme dreptunghiulare. La aceasta data presupunem ca a fost zidit portalul vestic si inaltate etajele suplimentare de pe porticurile laturilor de nord si sud. Dedesubtul cladirii de legatura dintre turn si biserica a fost construita o mica incapere boltita semicilindric. Un alt turn a fost ridicat langa cel de la vestul bisericii. Acesta are trei niveluri si este alipit laturii sudice a turnului clopotnita si peretelui vestic al lacasului bisericesc. In timp a devenit sediul primariei din Mosna. Turnul clopotnita a fost inaltat cu un al saptelea nivel, prevazut initial cu un drum de straja. Tot in 1520 incep si lucrarile de construire a incintei. Zidurile aveau o inaltime de 9 metri si descriau un traseu dreptunghiular. Curtina este intrerupta de doua turnuri si doua bastioane. Turnul de poarta se afla la sud-est. Cele cinci niveluri ale sale sunt prevazute cu musarabii. Coridorul de acces in incinta era aparat de o hersa care glisa intre cei doi contraforti de pe latura exterioara. La sud se afla un alt turn mai scund, cu numai trei niveluri, ce proteja intrarea pietonala. Bastioanele se afla in colturile de nord-vest si sud-vest, ultimul fiind transformat in scoala si ulterior daramat. Curtina nordica este protejata de un turn cu patru niveluri, ultimul dintre acestea fiind scos in consola si avand guri de turnare.

Avand in vedere ca aceasta asezare nu se afla in mod direct in calea navalitorilor, biserica fortificata din Mosna nu a suferit foarte multe distrugeri din partea acestora, ea conservandu-se foarte bine pana azi.
In 1780, cu prilejul unei reparatii la sacristie, a fost gasita o cutie de tabla cu 380 monede romane de argint foarte bine intretinute.

 

4.11. Biserica fortificata din Sasckeizd / Saschiz, prima marturie scrisa: 1309

 

Biserica este de tip sala, construita din piatra de cariera, in stil gotic si intarita cu 22 de contraforturi. Si aceasta biserica fortificata a fost construita pe un deal, respectandu-se astfel cerintele strategice de a-i proteja pe locuitori de navalitori. Deasupra corului se afla un nivel de aparare, iar deasupra sacristiei sunt niveluri de aparare. Acestea sunt legate de zidul de parare si faceau legatura cu drumul de straja al fortificatiei ridicate la inceputul secolului XVI. Zidurile de aparare aveau intre 7 si 9 metri inaltime, cu sase turnuri, dintre care 4 erau turnuri de colt. In interiorul cetatii se afla o capela, care astazi este in ruina. Tot aici se mai poate vedea o fantana de 65 metri adancime, despre care se spune ca face legatura, printr-un tunel subteran, intre incinta cetatii si centrul comunei Saschiz. Ar mai fi de amintit si potirul de aur lucrat de mesterii aurari din Transilvania, care acum se gaseste in inventarul bisericii.

 

4.12. Biserica fortificata din Wurmloch (Gaura de vierme) / Valea Viilor, prima atestare scrisa: 1305

 

Cu ocazia sapaturilor efectuate in secolul XIV pentru fundatia actualei biserici, in partea de nord, au fost descoperite fragmente de zid care au apartinut unei bazilici mai vechi. Acest lacas de cult este mentionat pentru prima oara in documente in 1414 si a fost inchinat Sf. Petru. Biserica este imensa, numai zidurile avand o inaltime de aproximativ 7 metri, peste care este asezat acoperisul. Aproape de imbinare, sunt ferestre care erau folosite initial pentru tragere. In naos se pot vedea pilonii imensi pe care se sprijina reteaua de arcuri de cerc de pe tavan, iar intre naos si cor se ridica un arc de triumf construit in stil gotic. Fortificatia a fost construita la randul sau, intre secolele XV – XVI, fiind prevazuta cu metereze, contraforturi, herse, turnuri de aparare, locuri pentru locuit si spatii destinate depozitarii alimentelor. Initial, zidul de aparare avea cinci niveluri, cu drum de straja si guri de tragere. Drumul de straja are o particularitate, fiind boltit, adica este construit pe arcade. Intrarea in incinta se face printr-un gang boltit, care se putea bloca printr-o hersa ceea ce mi-a amintit de Biserica fortificata din Prejmer.
Biserica fortificata din Valea Viilor face parte din patrimoniul UNESCO, impreuna cu bisericile fortificate din Biertan, Dirjiu, Calnic, Prejmer, Viscri si Saschiz.

 

Bisericile fortificate din imprejurimile orasului Sibiu

 

5.1. Biserica fortificata din Kelling / Calnic, prima atestare scrisa: 1269

 

Biserica dateaza din secolul 13 si a fost initial parte a resedinței familiei contilor Kelling. Cladirea are forma rectangulara si unii ar spune ca este un donjon. Ultima interventie a constructorilor, datand din secolul XIX, a schimbat-o foarte mult, in prezent avand un stil neo-gotic. Se mai pastreaza cateva elemente de sculptura si pictura, ce aduc aminte de maretia de odinioara. Cladirea nu are clopotnita si turn, parand ca nici nu este o biserica in adevaratul sens al cuvantului, daca e sa privesc din exterior. Din cauza ca nu mai sunt sasi in sat, nici nu se mai tine slujba, dar orga bisericii este functionala si rar, se mai tin concerte pe aici…

 

 

Imprejurul ei este un zid ce reprezenta fortificatia cetatii. De fapt, initial, aceasta resedinta a contilor, devenita ulterior cetate a taranilor sasi, a fost constituita dintr-o cladire rectangulara, cu un donjon si un zid de aparare oval ce le inconjura! Deci, dupa cum spuneam, cetatea a apartinut familiei contelui de Kelling si a fost vanduta comunitatii locale, care a transformat locul intr-un loc de rugaciune si de refugiu. In acest sens, exista un document din anul 1430, in care se consemneaza ca a fost predata resedinta. In secolul XV, fortificatia a fost intarita de obstea sateasca, adaugandu-se drumul de straja, un bastion si doua turnuri de aparare. Interiorul a fost radical restructurat si s-au stabilit camerele de depozitare si cele de locuit. In afara zidului de aparare era un sant exterior cu apa, iar ca sa intri in cetate trebuie sa treci pe sub un turn cu hersa.

 

5.2. Biserica fortificata din Heltau / Cisnadie, primele marturii scrise : 1204

 

Biserica a fost initial o bazilica romanica cu trei nave, care a fost transformata in secolul XV, intr-un lacas de cult in stil gotic. Pe locul apsidei nordice se ridica sacristia. Cele patru perechi de piloni dreptunghiulari unesc cele cinci arcade semicirculare care separa culoarele de naos. Altarul vechi al bisericii a fost pictat de pictorul Vincent in 1525. Apsida de sud se desparte printr-un zid de restul bisericii, devenind astfel trezoreria bisericii. In ea s-a pastrat renumitul ”Tezaur de la Cisnadie” care, din anul 1915, se afla la Muzeul Brukenthal din Sibiu. La sfarsitul secolului XV, dupa invazia turcilor, biserica este fortificata, prin suprainaltarea si dotarea turnului central cu metereze, precum si suprainaltarea apsidei. In cadrul acelorasi lucrari de fortificare, Biserica a fost inconjurata cu trei centuri de ziduri de aparare, prevazute cu drum de straja, turnuri si bastioane. In afara zidurilor erau santuri de apa. In biserica se pastreaza un clopot din 1664, o cristelnita gotica din bronz si portile altarului vechi in stil baroc. In Turnul cu Ceas este mentionat anul 1425.

 

5.3. Biserica fortificata din Michelberg / Cisnadioara, prima marturie scrisa: 1223

 

Constructia bisericii a inceput spre sfarsitul secolului XII si s-a încheiat in prima jumatate a secolului XIII. Ca si marea majoritate a lacasurilor de cult construite in aceasta perioada, este in stil romanic, goticul penetrand abia cu un secol mai tarziu in zona Transilvaniei. Dupa cum spune un document din 1223 „muntele Sf. Mihail (Michelberg) impreuna cu biserica si cu pamantul ce tine de el” au facut parte din avutul prepoziturii Sibiului. Prepozitura a cedat aceasta proprietate regelui Andrei al II-lea (1205-1235). La scurt timp dupa aceea, regele a daruit-o favoritului sau, magistrul Gocelinus, care la randu-i a daruit-o, pentru mantuirea sufletului sau, abatiei cisterciene din Carta.
Monumentul ecleziastic este deosebit datorita faptului ca el nu a fost modificat de-a lungul timpului, asa cum s-a intamplat cu majoritatea bisericilor din Transilvania. Zidul de incinta din jurul bisericii, prevazut cu un turn de vest si cu un turn de poarta interior, a fost ridicat in doua jumatate a secolului al XIII-lea, cu drum de straja zidit si creneluri.
Veti fi uimiti de forma diferita a acestei biserici, care este construita in stil romanic, un stil mai spartan si mai putin profund decat goticul cu care poate v-ati obisnuit la cele mentionate anterior.

 

Bisericile fortificate din Ţara Fagarasului

 

6.1.Biserica fortificata din Agnita / Agnita, prima atestare scrisa: 1280.

 

Biserica, de tip hala, se pastreaza in stil gotic si a fost construita in jurul anului 1409 pe ruinele unei vechi bazilici romane. Corul este alungit, inchis spre est pe trei laturi, iar nava centrala are bolti semicilindrice cu penetratii, decorate odinioara cu nervuri de teracota dispuse in forma stelata, vopsite in rosu, dupa cum o dovedesc urmele din coltul sud-vestic. Fortificatia a fost construita la inceputul secolului al XVI-lea si avea trei curtine sau incinte. A fost ridicata in mai multe etape, asa cum mai tarziu a fost modificata la diferite intervale. Cele patru turnuri de aparare construite din piatra de rau si de cariera erau situate in curtina interioara. In centrul laturii nordice, Turnul Dulgherilor, cu o intrare boltita prevazuta cu hersa, veghea deasupra portii. In est se inalta Turnul Faurarilor, in sud-est Turnul Croitorilor, iar in sud-vest Turnul Cizmarilor. Intre acestea din urma mai exista sopronul vechi din lemn. Curtina interioara cuprindea o curte de forma ovala avand un diametru de 55-65 m – daca luam colturile interioare ale turnurilor drept puncte de reper – curtina a doua legand colturile exterioare ale turnurilor. Intre aceste doua curtine se afla “Zwinger-ul”, curtea animalelor, adapostite acolo in caz de pericol, iar a treia curtina, de forma poligonala neregulata, includea un sant cu apa, in exterior curtina fiind protejata de paraul apropiat si de terenul mlastinos. Zidurile fortificatiei au fost consolidate in decursul timpului de mai multe ori, dar în 1870 au cazut si ultimele vestigii ale triplului cordon de curtine, lasand turnurile complet izolate, din materialul obtinut prin demolare construindu-se noua scoala.

 

6.2. Biserica fortificata din Kleinschenk / Cincsor, prima marturie scrisa: prima jumatate a secolului XV

 

Localitatea Cincsor (germana: Kleinschenk, maghiara: Kyssenk) se afla pe partea de Nord a Vaii Oltului, la cca. 70 km de Brasov si la cca. 74 km de Sibiu pe DN 1/E 68 Braşov – Sibiu. In comuna Voila se urmeaza drumul care duce spre Agnita si Sighisoara (dupa cca. 1,5 km din comuna Voila peste podul peste Olt se ajunge la Cincsor. Localitatea Cincsor face parte din comuna Voila. De comuna Voila mai apartin satele Sambata de Jos, Dridif, Voivodeni si Ludisor. Comuna Voila are cam 3.000 de locuitori, iar satul Cincsor are in jur de 720 locuitori. Cei peste 400 de sasi care locuiau aici, au parasit localitatea in decursul anilor ’80 si ’90. Astazi comunitatea sasească mai are 22 de membri si este pe cale de disparitie. Localitatea Cincsor a fost pentru prima oara mentionata in listele fiscale papale din anul 1337 (Rudbertus de Parvo Promontorio). In 1434, apare pentru prima oara numele satului consemnat cu „Kyssenk”. In secolele urmatoare, Cincsor preia o functie importanta de aparare in Valea Oltului impotriva popoarelor migratoare, a turcilor si a tatarilor. Din aceasta perioada dateaza si Biserica fortificata din Cincsor.

Biserica fortificata din Kleinschenk / CincsorBiserica fortificata din Kleinschenk / CincsorBiserica fortificata din Kleinschenk / Cincsor

 


 

Un rol important in exercitarea functiei de aparare a satului a fost preluata de-a lungul secolelor de Biserica fortificata din Cincsor. Ea a fost construita in 1421 si face parte din patrimoniul cultural al Romaniei, fiind inregistrata in lista monumentelor istorice nationale. Biserica fortificata din Cincsor este una dintre cele mai bine pastrate biserici din Transilvania, interventiile arhitectonice realizate de-a lungul timpului pe ansamblul arhitectonic fiind minimale. Ansamblul Bisericii fortificate din Cincsor cuprinde o biserica in stil gotic tarziu, turnul cu clopote si cele patru turnuri de aparare, doua incinte inconjurate de ziduri de aparare si zidurile de aparare propriu-zise. I se mai alatura acestui ansamblu doua cladiri amplasate in imediata vecinatate a bisericii: fosta Scoala Evanghelica si fosta Parohie Evanghelica. In a doua jumatate a sec. XIII s-a realizat constructia unei biserici in stil roman, cu turn pe partea vestica. Arcadele intersectate ale parterului se deschid cu arcade rotunde inspre naos. Anul 1421 poate fi zarit pe peretele naosului in stil gotic. Este data la care se considera ca a fost construita varianta gotica a bisericii. In sec. XV are loc fortificarea bisericii din Cincsor cu ziduri inconjuratoare si turnuri. Abia in sec. XIX tavanul din naos este inlocuit cu unul din lemn. Altarul bisericii a fost pictat in anul 1868 de Carl Dorschlag, un pictor transilvanean nascut in nordul Germaniei, cu studii academice la Berlin. In biserica exista o orga ce dateaza din anul 1805 adusa de Samuel Matz Birthalm. Este una dintre cele mai renumite orgi pentru biserici din Transilvania si din tara. Clopotul mare dateaza din anul 1937, iar clopotul de marime medie este din anul 1644. Biserica este folosita si intretinuta astazi de cei 22 de enoriasi de confesiune evanghelica. Amplele lucrari de restaurare necesare vor fi realizate de Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor care a accesat fonduri europene in acest scop.
Tot la Biserica din Cincsor mai poate fi vazut un potir din prima jumatate a secolului al XV-lea, similar cu cele de Birthalm si Cincu, precum si un clopot mic datat 1499. Fortificatiile din jurul bisericii dateaza de la mijlocul secolului XV, are o forma poligonala, iar zidurile de aparare sunt dublate. Fortificatia din Cincsor este foarte asemanatoare cu cele din Atel / Hetzeldorf si Felmer.

 

6.3. Biserica fortificata din Grosschenk / Cincu, prima marturie scrisa: 1329

 

Biserica fortificata din Cincu dateaza din secolul al 13-lea si este una dintre cele mai valoroase realizari ale arhitecturii medievale din Transilvania. Corul a fost separat de o bolta semi-circulara a navei. Bolta este sustinuta de piloni, care au fost construiti in perioada goticului tarziu. Opera cea mai valoroasa din interiorul bisericii este fara indoiala altarul, reprezentand necredinta Apostolului Toma, de unde si numele de Thomas-Altar. Pe un postament de piatra in altar este o inscriptie din sec. XVI cu cuvintele lui Iisus catre Toma: „Domin’meus et Deus meu – Toma quia vidisti beati qui non viderunt et credierunt”, adica „Toma – Domnul meu si Dumnezeul meu! Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!”. El are elemente renascentiste, completari in stil gotic tarziu si baroc. Biserica gazduieste, de asemenea, o colectie inedita de covoare orientale din sec. XVII-XVIII, cu modele de o rara frumusete, o serie de embleme si vestigii de la diferite bresle si corporatii, diverse epitafuri medievale, fragmente de picturi murale, strane in stil gotic, un potir din sec. XV si un orologiu de la sfarsitul sec. XIX.


 

  • 303982_303680332989513_101974744_n
  • 304294_303680376322842_1729970986_n
  • 308434_303680349656178_1640513813_n
  • 315945_303680279656185_475822954_n
  • 318411_303680399656173_2064283493_n
  • 319914_303680389656174_1675203294_n
  • 377037_303680296322850_1468173975_n

 

Sistemul de aparare a constat din doua randuri de ziduri concentrice, din care numai cateva fragmente au fost conservate, majoritatea constructiilor de acest tip fiind eliminate in secolul al nouasprezecelea. Zidurile cetatii care imprejmuiau biserica s-au deteriorat in timp, ajungand ca in zilele noastre sa masoare doar 2-3 metri pe trei dintre laturi, iar pe cea dinspre vest chiar mai putin. Au existat cinci turnuri exterioare, din care s-a pastrat doar cel dinspre sud. ln secolul al XIX-lea, dupa ce Turnul Slaninei a fost distrus in incendiul din 1789, localnicii au construit in interiorul fortificatiei camari pentru aceeasi destinatie.Ansamblul fortificat este asezat pe un loc inalt si abrupt pe trei laturi, astfel incat nu era nevoie sa fie aparat decat in partea vestica.

 

 

6.4. Biserica fortificata din Schonberg / Dealu Frumos, prima atestare scrisa: 1280

 

Biserica luterana din Dealu Frumos a fost construita in prima jumatate a secolului XIII ca o bazilica romanica, cu un cor, o absida semicirculara, trei nave si fara clopotnita. Ulterior, s-au construit cele doua turnuri principale. Pentru construirea acestora s-au impus modificari de structura, cum ar fi la nava centrala care initial era acoperita cu un tavan, ulterior devenind boltita in leagan si micsorata prin ridicarea turnului clopotnita. Traveele laterale au fost boltite asemenea navei centrale si arcadele ramase au fost transformate in arc frant. Traveele laterale aveau fiecare cate un portal, cel sudic avand elemente romanice originale. Aspectul initial al bisericii nu s-a mai păstrat din cauza ridicării clopotniței. Aceasta a fost inaltata in secolul al XV-lea, probabil in aceeasi perioada cu cea a bazilicii din Merghindeal. Biserica a devenit biserica – hala abia în secolul al XVI-lea. De mentionat ca turnul clopotnitei avea 23 metri si avea si rol defesiv chiar daca este integrat bisericii. Clopotele se aflau la penultimul nivel, la ultimul nivel fiind orologiul. Drumul de straja este sustinut de o consola din barne de lemn.

424872_367293046628241_1418766107_n431244_367293026628243_1320998918_n431369_367292973294915_1413051295_n

 


 

37573_112721942112992_6788890_n397040_367292899961589_577563451_n419836_367292739961605_961035190_n

 

420031_367292963294916_408667529_n422969_367293039961575_2098778478_n423423_367293053294907_1446070265_n

 

Celalalt turn este ridicat deasupra corului fiind mai scund si avand un aspect mai greoi. Cele doua turnuri comunica prin intermediul podului bisericii. ln secolul al XVI-lea, de peretele nordic al corului a fost lipita o sacristie, care in secolul al XVIII-lea a fost boltita în stil baroc.
Corul a fost pictat de trei ori inainte de Reforma religioasă iar la degajarea din 1911 nu a fost recuperata nicio scena completa. Decorul spatiului este intregit de un tabernacol incastrat.
La fel ca majoritatea bisericilor fortificate din sudul Transilvaniei, biserica din Dealu Frumos a fost inconjurata si ea cu o incinta sub forma rectangulara datata la inceputul secolului al XVI-lea. Cele doua turnuri principale ale sale au la baza o forma patrata si sunt ridicate pe trei niveluri dotate cu masiculiuri in consola si metereze. O data cu cresterea demografica a mai fost construit un turn cu cinci laturi, incinta a fost marita, anul 1522 – al modificarilor – existand inscriptionat sub o streasina.
Anul 1647 a adus cu el constructia unei case fortificate in interiorul incintei, casa cu doua niveluri cu un turn patrat ce a fost incorporat in 1914 intr-o noua sala comunala. Sub aceasta sala comunala a fost descoperit ulterior cimitirul vechii bazilici care a stat la baza actualei biserici fortificate.

 

6.5. Biserica fortificata din Holzmengen / Hosman: prima marturie scrisa 1317-1320 .

 

Fortificatia a fost ridicata la poalele dealului si inconjura o biserica romanica edificata in jurul anului 1270. La inceput avea trei nave, o absida a altarului si o clopotnita cu cinci niveluri. Portalul romanic tarziu are o decoratie asemanatoare celor de la Avrig, Sacadat si Toarcla, toate influentate de santierul Catedralei din Alba Iulia, unde veneau mesteri pietrari germani sau austrieci. Niste mesteri sau calfe din Viena care nu au gasit de lucru pe santierul de la Alba Iulia au incercat sa-si castige banii la sat si au ajuns astfel laHosman, unde au ridicat marele portal, dupa modelul Catedralei Sfantul Stefan din Viena. Capitelurile portalului din Hosman au fost decorate cu lilieci, himere si capete de oameni. Principala tematica a acestor decoratiuni este reprezentarea primejdiilor sufletesti si modul in care sufletul poate fi mantuit. ln partea stanga a portalului sunt reprezentati: un diavol care fura sufletul unui om tanar, Sfantul Apostol Petru cu cheile cerului, doi diaconi si un barbat care se roaga, doi donatori cu un model mic de biserica desenat pe un sul, Sfantul Evanghelist Marcu stand pe un leu si flancat de doi diaconi. ln dreapta portalului se afla un pitic cu scufie si o coada de peste. De remarcat este faptul ca s-au pastrat culorile cu care au fost pictate aceste scene initial.

407340_344620208895525_305206451_n417025_344620048895541_1739691110_n417540_344619615562251_1383118288_n

 


 

420298_344619055562307_828298608_n423219_344620378895508_1378884960_n424716_344619855562227_1116388066_n

 

424941_344619898895556_1247208530_n426939_344620335562179_1174985320_n429602_344620108895535_1293951697_n

 

432362_344619098895636_1188999892_n

 

Biserica avea pe vremuri scari interioare la zidurile din partea de sud si de nord, scari care duceau la tribuna clopotnitei aflata la nivelul al doilea de unde se urca la nivelul urmator prin intermediul unei alte scari. Nivelul patru si cinci s-a construit ulterior din caramida, la nivelul cinci existand un orologiu care are limbile in forma unei maini si respectiv a unei baghete cu stea in varf.
Fortificatia bisericii evanghelice din Hosman este constituita din doua incinte de ziduri circulare care inconjoara lacasul de cult. Turnul – poarta de intrare este inaltat pe trei niveluri si are prevazut in partea de nord – vest de o hersa de aparare in zona de confluenta a celor doua incinte delimitate de zidurile de aparare. ln incinta de aparare interioara se mai gasesc si alte constructii defensive cum ar fi doua patrate inaltate pe trei niveluri precum si o casa fortificata. Zidurile incintei au o inaltime de 7 – 8 metri din care 3 metri sunt din piatra, restul fiind renovate cu caramida si piatra.
Incinta a doua are doua turnuri. Cel din sud – vest fiind pentagonal, astazi avand rol de pavilion al casei parohiale. Cel din sud – est este deteriorat, din el pastrandu-se azi doar nivelurile inferioare.

 

 

6.6. Biserica fortificata din Marne / Merghindeal, prima atestare scrisa: 1336

 

Stilul arhitectonic al acestei biserici poate fi intalnit si la Homorod, Veseud, Bruiu si Dealu Frumos. Este vorba de o bazilica romanica modificata ulterior in stil gotic. Clopotnita bisericii este izolata de corpul bazilical, ea fiind localizata in turnul masiv situat in partea de vest a locasului de cult. Turnul a fost consolidat, ingrosat substantial la nivelul primului nivel si a fost intarit prin intermediul unei galerii prevazuta cu un parapet de lemn. Turnul are trei etaje, la nivelul trei existand un coridor de aparare din lemn situat imediat sub acoperisul piramidal. De asemenea, la fiecare etaj turnul este prevazut cu metereze si deschideri inguste cu rol defesiv. Corul a fost inglobat in zidaria masiva pe cinci nivele, ultimele trei avand metereze dreptunghiulare inguste.

166596_160937160624803_2146662_n167287_160937100624809_6373604_n168622_160937230624796_7116282_n

 


 

179600_160937413958111_1473830_n180156_160937280624791_5237644_n

 

Privind monumentul din partea de sud, aspectul exterior are forma unei bazilici, in partea de nord avand aspectul schimbat din cauza modificarilor la care a fost supusa constructia. Acest lucru poate fi inteles datorita faptului ca atat nava centrala cat si cea colaterala au acelasi acoperis. La interior, in turnul de vest, se afla situata tribuna, ea fiind deschisa spre nava centrala de unde se pot observa bolti construite recent pe structura navelor laterale. Corul este sub forma de bolta in cruce, arcul triumfal fiind semicircular. Peretele nordic al navei centrale are cinci ferestre romanice. Intrarea în biserica se face dinspre nord si dinspre sud prin intermediul a doua usi simetrice adapostite de porticuri.
ln nava colaterala sudica, pe peretele de est exista incriptia: „Anno 1600 ist dieses Gotteshaus von Michael Waida verwustet. Anno 1773 eine vollige neue Verbesserung. Glucklich collendet und anno 1803 Stockatiert woeden.”

 

Initial, altarul era prevazut cu sapte statui care reprezentau ingeri (dintre care doi purtatori de instrumente muzicale), pe Sfantul Ioan Evanghelistul si Fecioara Maria. Astazi mai exista doar una, cea a lui Isus rastignit, din centrul altarului, aflata in stare avansata de degradare. De-a lungul timpului cele sapte statui ale altarului au fost furate.
Fortificatia are o forma trapezoidala, lata de 17 metri si lunga de 37 metri, ea avand zidul de sud intarit la colturile de sud – vest si sud – est cu cate un turn. Initial, fortificatia avea patru turnuri din care s-au pastrat doar doua. Ultimele faze ale constructiei s-au petrecut probabil in secolul al XVI-lea, biserica fiind devastata la scurt timp de armata lui Mihai Viteazu asa cum rezulta din inscriptia interioara. Ca urmare a distrugerilor, ansamblul bisericii evanghelice din Merghindeal a necesitat renovari succesive in anii 1634, 1732, 1773, 1803 si 1958.

 

Add comment


Security code
Refresh